<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8782060929818629481\x26blogName\x3dABQORI\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://abqori.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttps://abqori.blogspot.com/\x26vt\x3d1113511278717057062', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

ABQORI

TULISAN-TULISAN SAYA HANYALAH SEKADAR UNTUK DIJADIKAN PENAIK SEMANGAT BAGI DIRI.

 

Senyuman Kapal Terbang


Saya sebenarnya kurang berminat untuk mengambil tahu tentang perbalahan di antara dua syarikat penerbangan nasional negara kita iaitu MAS dan Air Asia yang pernah jadi hangat baru-baru ini. Walaupun apabila kadang-kadang salah seorang rakan saya yang memang minat menonton berita Malaysia melalui web rasmi TV3 menyatakan lawan mulut antara kedua-duanya sering jadi pembuka berita di televisyen, saya tetap mengabaikan pembacaan berita tentangnya di suratkhabar online jika saya terjumpa. Apa yang saya tahu, saya amat simpati dengan nasib Air Asia apabila MAS cuba untuk menyaingi harga tambang murahnya sedangkan Air Asia hanya dibenarkan untuk membuat penerbangan domestik sahaja. Jika untuk ke Singapura saja Air Asia sudah tidak dibenarkan, maka tindakan menurunkan harga oleh MAS itu memang tidak berpatutan.

Tanpa ada niat untuk mendabik dada, sewaktu di penghujung zaman kanak-kanak dahulu saya adalah kanak-kanak yang paling awal melalui proses pencerahan minda berbanding kawan-kawan yang lain. Ketika itu, apabila rakan-rakan saya masih lagi jakon melihat kapal terbang yang melintas di udara, saya sudah merasa roti jala sambil bermain game susun batu bata dengan grafik yang agak membosankan di atas kapal terbang. Kerana itulah, apabila salah seorang rakan -yang ketika itu baru saling kenal-mengenali- mahu mempermainkan saya tentang fakta kapal terbang beberapa minit sebelum berlepas ke Mesir, saya dibela oleh kawan-kawan yang lain yang sudah ketahuan itu bukan kali pertama saya berterbangan.

Ramai orang suka melihat kapal terbang. Ia mampu terbang tinggi di angkasa meskipun beratnya tak mampu diangkat oleh manusia yang paling kuat di dunia. Sesuatu yang ajaib.

Bagi mereka yang belum pernah menaikinya, melihatnya saja pasti membuatkan mereka angan-angan untuk segera menaikinya meskipun hanya dengan kelas ekonomi. Bagi yang pernah pula, dengan melihatnya pasti akan terimbau kembali kenangan kali pertama menaikinya. Lain pula ceritanya dengan seorang pilot. Jika pilot itu jenis yang minat berlagak maka dengan mudah sekali dia akan mengatakan bahawa dia sudah naik muntah menaiki kapal terbang. Tapi lain pula dengan pilot yang melalui lorong-lorong orang sufi, pasti dengan melihat kapal terbang, dia akan sering kali bersyukur kerana cita-citanya telah tercapai dan sering kali pula akan menterjemahkan rasa bersyukurnya itu dengan membaca doa naik kenderaan setiap kali sebelum berlepas.

Sepanjang berada di Mesir, kekerapan saya ke lapangan terbang sudah lagi tidak boleh dikira dengan jari tangan dan kaki. Semuanya antara dua, samada untuk mengucapkan selamat tinggal kepada rakan-rakan yang pulang atau menjemput mereka yang baru sampai dari Malaysia juga menjemput mereka yang baru kembali dari percutian ke negara lain. Jika perpisahan, maka kadang-kadang saya lihat banyak juga airmata yang bercucuran. Jika pertemuan semula, maka saya pernah melihat adegan tersebut dalam bentuk yang paling mengujakan.

Anak-anak dara pasti suka adegan tersebut.

Begini. Pernah sekali saya lihat seorang wanita Mesir yang keluar dari balai ketibaan disambut oleh anak-anak saudaranya lelaki dan perempuan seramai tujuh orang yang berlari-lari sambil setiap seorang dari mereka membawa sekuntum bunga. Bunga mawar yang merah pekat warnanya. Wanita Mesir itu mengambil satu persatu bunga-bunga tersebut serta memeluk dan mengucup ubun-ubun setiap dari mereka. Akhir sekali, wanita Mesir dihadiahkan sejambak bunga oleh seorang yang dewasa. Tak tertahan oleh beliau airmatanya sendiri. Indah sungguh waktu itu.

Di Cairo, setiap hari pasti saya akan melihat kapal terbang yang terbang rendah di langit, baik yang baru berlepas ataupun yang mahu mendarat. Itu sudah jadi perkara biasa bagi orang Malaysia di sini. Namun di NDC pula, jika kena pada musimnya, akan kedengaran bunyi dari langit yang kadang-kadang amat menakutkan. Jet-jet pejuang yang terbang tidak henti-henti. Ada seorang kawan pantas mengatakan itu adalah jet-jet pejuang Israel kerana bentuknya yang agak berlainan. Tapi bagi saya pula saya ada alasan yang relevan untuk tidak setuju dengan pendapatnya.

Tidak dinafikan melalui jalan laut, Damietta adalah provinsi Mesir ketiga yang paling rapat dengan Israel, tapi pertemuan saya dengan seorang lelaki Arab dari Jordan adalah fakta konkrit untuk sebuah penafian.

Kata lelaki Jordan berkenaan, beliau amat kesal dengan sikap asobiyyah bangsa Arab yang amat ketara. Beliau dahulu pernah berkhidmat dalam ketenteraan dan ditugaskan untuk sentiasa berada di sempadan. Kerja beliau tak lain dan tidak bukan adalah untuk menembak setiap jet pejuang yang melalui sempadan negaranya tidak kira samada jet pejuang tersebut datang dari Mesir, Lubnan, Syria ataupun Israel. Jika dari Israel, itu memang padanlah untuk dimusnahkan. Namun jika dari negara Arab yang lain turut sama dimusnahkan, itu baginya amatlah tidak termasuk dalam nilai-nilai kemanusian. Beliau amat kesal kerana beliau tidak pernah terfikir untuk menyelidik dahulu tentang latarbelakang pemandu jet pejuang yang pernah ditembaknya. Jika atas nama negara beliau tidak boleh bertolak ansur, maka biarkanlah beliau bertolak ansur atas nama agama, Islam. Dari kata-kata beliau, kelihatan sangat beliau mahu polisi sebegitu dapat dimansuhkan.

Kerana itulah jika jet-jet yang berterbangan di NDC itu adalah dari Israel, maka itu amatlah tidak memungkinkan. Berbeza dengan Malaysia, Mesir adalah sebuah negara yang mengiktiraf wujudnya negara haram Israel, sehinggakan dahulu Liga Arab pernah memulaukan Mesir atas sebab demikian. Namun sesuatu yang sekadar pengiktirafan sebegitu tidak memungkinkan Mesir membenarkan Israel masuk mudah ke sini. Pengiktirafan itu adalah kerana Mesir mahu memudahkan hubungan diplomasi dengan Isreal kerana mereka berdua adalah negara yang berjiran.

Di penghujung bulan Januari dahulu, Semenanjung Gaza pernah tenggelam dalam kegelapan kerana Israel memutuskan segala bekalan minyak, air dan apinya ke kawasan berkenaan. Keadaan yang berlarutan selama seminggu ini membuatkan rakyat Palestin menderita yang amat sangat kerana waktu itu seolah-olah menjadikan mereka tinggal di dalam sebuah negara penjara. Ditambah lagi apabila pintu keluar di sempadan samada ke Mesir ataupun ke Israel ditutup langsung. Kerajaan Hamas ketika itu dengan pantas meminta Mesir agar Mesir mengugut Israel dengan pelbagai serangan ketenteraan jika sekatan itu diteruskan.

Waktu itu, saya yang penuh sangka buruk dengan kerajaan Mesir sangat-sangat sedih melihat dan mendengar rayuan kerajaan Hamas di Al-Jazeera itu. Sangka saya Mesir tidak akan membuat demikian, sedangkan Israel pun diiktirafnya, mana mungkin untuknya mengugut Negara Zionis itu sedemikian rupa. Namun sangkaan saya silap. Mesir akhirnya mengambil tindakan juga, meskipun tindakan itu bukan mengugut.

Di waktu itu jugalah saya, yang dahulunya amat mengutuk pengiktirafan berkenaan, perasan bahawa rupa-rupanya pengiktirafan itu ada hikmah di sebalik. Siapa sangka Israel yang keras kepala akhirnya menghentikan sekatannya itu selepas mendapat teguran@pujukan@desakan dari Mesir. Bayangkan jika Malaysia yang tidak mengiktiraf Israel memujuknya untuk berhenti. Adakah akan didengarnya? Tambahan lagi, Malaysialah yang sering mengutuknya. Mustahil.

Apapun sehingga kini di Mesir, saya masih lagi tercari-cari andai ada kanak-kanak yang menjerit-jerit memanggil kapal terbang turun. Dahulu pernah saya menelefon kakak saya di Malaysia dan beliau dengan teruja sekali mengatakan bahawa anak lelakinya waktu itu andai melihat kapal terbang saja pasti akan menjerit memanggil, “Pak Lang, turunlah! Syafiq nak ikut.” Cerita yang buatkan saya kadang-kadang rasa bersalah untuk duduk lama-lama di sini. Kerana untuk pengetahuan semua Pak Lang yang disebut-sebut Syafiq itu adalah seorang yang bernama Abqori.

Ah, biarlah! Cuma baru-baru ini ketika berada di Seksyen Tujuh, di Nasr City, saya perasan bahawa saya jadi teruja kembali apabila melihat kapal terbang. Lagi-lagi yang terbang rendah. Waktu itu, saya bukan sahaja sekadar senyum di dalam hati, bahkan senyuman itu jadi terukir sendiri di bibir ini. Risau saya andai orang Mesir yang melihat saya tersenyum kerana melihat kapal terbang itu akan menganggap saya telah jadi mereng. Bahaya.

Tetapi senyuman kerana melihat kapal terbang itu, kerana apakah agaknya ya? Entah! Saya sendiri belum benar-benar faham. Atau adakah mungkin saya hanya pura-pura tidak faham? Kalau begitu, nampaknya saya perlu kaji tentang diri sendiri. Susah juga kalau diri saya sendiri, saya sendiri tidak memahami. Anda ada jawapan?

Labels: , , ,

 

for this post

Mula Mengomen